Nieuws

3D printmateriaal iglidur verhoogt brandveiligheid voertuiginterieurs met factor 5

(09-05-2018)

Om branden in het voertuiginterieur doelmatig te voorkomen, zijn geschikte materialen en de juiste constructieve maatregelen nodig. igus heeft een beslissende stap genomen voor de ideale brandbeveiliging met het 3D-printmateriaal iglidur I3. Niet alleen is het materiaal extreem slijtvast, en dus een allrounder voor alle soorten slijtdelen, maar het voldoet ook aan de eisen voor de brandtest volgens FMVSS 302. In de testen is de gemeten calorische waarde circa 5 maal lager dan de maximaal toegestane limiet.

Zoals uit relevante onderzoeken blijkt, worden branden in voertuiginterieurs voornamelijk veroorzaakt door onzorgvuldig omgaan met lucifers en sigaretten. Daarom moeten de toegepaste materialen moeilijk te ontsteken zijn en een lage vlamverspreidingssnelheid hebben. Als gevolg van een bemoeilijkte verbranding en langzame vlamverspreiding, wordt de mogelijkheid gewaarborgd het voertuig tijdig te verlaten. Zelfs bij het rijden van hoge snelheden. Het tribo-polymeer materiaal voor selective laser sintering, het iglidur I3 SLS poeder, wordt ook gebruikt als een robuust materiaal in voertuiginterieurs. Het materiaal voldoet aan de eisen van de brandtest overeenkomstig FMVSS 302.

iglidur I3 valt op in de internationale testprocedure

De testprocedure is geïntroduceerd als de Federal Motor Vehicle Safety Standard (FMVSS) 302 in de VS. Deze beschrijft de bestendigheidsvereisten van de materialen die worden gebruikt in het interieur van motorvoertuigen, zoals personenauto's en vrachtwagens. Procedure: een horizontaal opgesteld monster (plaat) met een gemiddelde dikte van 2,02 mm werd blootgesteld aan een Bunsen brander bij een vlamhoogte van 38 mm. Daarna werd de verplaatsingssnelheid van de vlammen bepaald. De maximum toegestane waarde hier is 4 inch/min of 102 mm/min. Het geteste iglidur I3 had een gemiddelde verbrandingssnelheid van slechts 18,8 mm/min en voldoet daarom met meer dan een factor vijf aan de vereisten.

Abrasiebestendig en snel beschikbaar

Dit biedt de gebruikers nog een extra voordeel. iglidur I3 componenten bereiken een extreem hoge sterkte dankzij de druk in het SLS-proces. Bij lasersintering, is er praktisch geen nabewerking van de afgeronde onderdelen nodig en ze kunnen direct worden gebruikt, voor prototypes of in batch-productie. In het proces zijn zeer complexe vormen en een zeer hoge nauwkeurigheid van de componenten voor bewegende toepassingen mogelijk. In het testlaboratorium bij igus zijn glijlagers van het 3D-printmateriaal vergeleken met de tot nu toe gebruikelijke materialen voor het selectieve lasersinteren. In de zwenk-, rotatie- en in de lineaire beweging waren de onderdelen minimaal driemaal slijtvaster dan vergelijkbare materialen. Daarnaast is er geen noodzaak om reserve-onderdelen en gereedschappen op te slaan. De geprinte onderdelen zijn in feite direct leverbaar. Dit geldt ook voor onderdelen die niet langer in de markt verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld voor gebruik in de Trabant. Zelfs wanneer u niet beschikt over uw eigen 3D-printer, dan kunt u nog steeds iglidur I3 gebruiken. Voor deze gevallen biedt igus een 3D-printservice. Klanten kunnen hun componenten snel laten printen en leveren. De bestelde onderdelen zijn beschikbaar in één tot drie dagen. Voor de printservice hebben we slechts de CAD-modellen nodig.

www.igus.de